Jaarlijkse vakantie


Aantal vakantiedagen

Iedere voltijdse bediende die ook het vorige kalenderjaar voltijds gewerkt heeft,heeft recht op 4 weken wettelijke vakantie. De vakantiedagen worden vastgelegd in samenspraak met de werkgever. Volgende bepalingen zijn verplicht:


• Vakantiedagen moeten binnen het kalenderjaar opgenomen worden. (al bepaalt de wet sinds dit jaar wel dat een werknemer, die niet alle wettelijke vakantiedagen heeft kunnen opnemen, omwille van bijvoorbeeld ziekte tijdens het kalenderjaar, deze dagen nog kan opnemen na het einde van het kalenderjaar gedurende een periode van maximaal 24 maanden. De niet-opgenomen vakantiedagen dienen nog steeds uitbetaald te worden in december van het desbetreffende kalenderjaar, maar mogen nadien onbetaald worden opgenomen).


• Een periode van 2 opeenvolgende weken vakantie moet toegekend

worden tussen de periode van 1 mei en 31 oktober. Je vakantie kan niet

beginnen als je ziek wordt voor je afgesproken vakantieperiode begint. In dat geval blijf je dus recht hebben op je volledig saldo vakantiedagen. Word je echter ziek tijdens je vakantie en volg je de juiste procedure zoals voorzien in je arbeidsreglement, dan blijft je overeengekomen vakantie doorlopen tijdens de ziekteperiode.


Vakantiegeld

De werkgever betaalt aan de bediende die het vorige kalenderjaar een volledig jaar in de onderneming heeft gewerkt, enkel en dubbel vakantiegeld uit.


• Enkel vakantiegeld: tijdens de periode dat een bediende vrij neemt wordt het loon doorbetaald. Dit heet ‘het enkel vakantiegeld’.


• Dubbel vakantiegeld: dit bedraagt 92 % van een bruto maandloon. De

bediende die slechts een gedeelte van het vorige kalenderjaar in de onderneming heeft gewerkt, ontvangt van zijn huidige werkgever vakantiegeld in verhouding tot die tewerkstelling. Het resterende deel is reeds bij zijn vertrek door zijn vorige werkgever betaald.


Anciënniteitsverlof

In de verzekeringsbedrijven zijn, bovenop de 20 wettelijke verlofdagen,

eveneens een aantal anciënniteitsdagen voorzien, namelijk 1 bijkomende dag per schijf van 10 jaar dienst. Er wordt ook een bijkomende dag toegekend vanaf het 35ste anciënniteitsjaar. Er is een extra dag voorzien zodra je in het bedrijf de leeftijd van 55 en 58 jaar hebt bereikt.


Klein verlet

Voor familiale gebeurtenissen en burgerlijke verplichtingen krijg je betaalde afwezigheidsdagen.

Deeltijdse werknemers hebben eveneens recht op klein verlet voor de dagen waarop ze normaal zouden gewerkt hebben.

Overzicht


Wist je dat…

… samenwonende partners die officieel op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn, dezelfde rechten hebben inzake klein verlet als gehuwden.

… de werkgever een officieel bewijs mag vragen van de gebeurtenis waarvoor klein verlet wordt aangevraagd.


Verlof om dwingende redenen

Werknemers hebben recht op 10 dagen afwezigheid per jaar om ‘dwingende redenen’. Het gaat wel om onbetaalde dagen. Onder dwingende redenen verstaat men een onvoorziene omstandigheid die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van de werknemer vereist (bv. plotse ziekte, ongeval of hospitalisatie van partner of kind, ernstige materiële beschadiging van de bezittingen van de werknemer (brand, natuurramp,…) of persoonlijke verschijning voor de rechtbank).

Om zijn recht op verlof om dwingende redenen uit te oefenen, moet de

werknemer zijn werkgever verwittigen. Indien de werkgever erom vraagt

moeten de aangehaalde redenen (achteraf) gerechtvaardigd worden.


Wist je dat…

… je in de verzekeringssector recht hebt om maximum 1 halve dag per week onbetaald afwezig te zijn in het geval je kinderen hebt die nog schoolplichtig zijn.

… je in de verzekeringssector sinds kort recht hebt op 1/10 ouderschapsverlof met uitkering van de RVA. De toestemming van je werkgever heb je dus in principe niet langer hiervoor nodig.

Hoe zit het bij Belins?


Under construction.

unsplash