Wettelijke feestdagen
Jaarlijks zijn er 10 wettelijke feestdagen:
Wanneer een feestdag valt op een zondag of een inactiviteitsdag van de onderneming, wordt die vervangen door een normale arbeidsdag, voor of na die feestdag. Die vervangingsdagen worden vastgelegd in de ondernemingsraad of afgesproken met de syndicale afvaardiging. In ondernemingen zonder overlegorgaan wordt de vervangingsdag tussen werkgever en werknemers afgesproken. De werkgever moet vóór 15 december van elk jaar de vervangingsdagen voor het volgende jaar aanplakken. Indien in jouw bedrijf dergelijke afspraken niet gemaakt zijn, dan wordt de feestdag vervangen door de eerstvolgende dag waarop er normaal gewerkt wordt.
Handig om weten is dat indien je aan de slag bent met een contract van bepaalde duur de feestdagen die vlak na je tewerkstelling vallen ook nog door de werkgever betaald moeten worden, tenzij je ontslagen bent wegens dringende reden, zelf ontslag nam of ondertussen bij een nieuwe werkgever werkt.
Bij een tewerkstelling van maximum 1 maand moet je werkgever je loon betalen voor 1 feestdag die valt binnen de 14 dagen na het einde van de overeenkomst.
Bij een tewerkstelling van meer dan 1 maand moet je werkgever je alle feestdagen betalen die vallen binnen de dertig dagen na het einde van je contract.
Gewestelijke feestdag
Er wordt eveneens een specifieke gewestelijke verlofdag toegekend op 11/7 of 27/09 voor het Nederlandstalige dan wel het Franstalige taalgebied. Voor het Brussels gewest en het Duitstalig gebied wordt de gewestelijke verlofdag in overleg binnen de onderneming vastgelegd.
Copyright © 2024 ACV Puls Belins - Alle rechten voorbehouden